Historia » Specials » Leren schaken

Handleiding om te leren schaken

Leren schaken klinkt misschien heel moeilijk, maar al met al zul je na deze special de meeste basiskennis al verworven hebben voor je begint met de inspanning. Schaken is makkelijker dan je denkt en zeker voor iedereen bereikbaar!

Leren schaken, de eerste stapjes

Wie wil leren schaken, zal zich eerst de regels meester moeten maken. Gelukkig zijn de regels in het schaakspel vaststaand en onveranderlijk. Wie zich de regels meester heeft gemaakt, kan daarna verder met alle tactieken en strategieën die het spel zo fascinerend maken.

Een overzicht

Om schaken te leren, is het handig eerst te beginnen met het leren hoe je schaakzetten moet noteren. Vooral omdat je dan ook schaaklessen 'lezen' kunt en daarmee makkelijker uitleg kan volgen. Met die kennis kun je ook partijen naspelen, wat je een grote voorsprong kan geven op andere schakers. Wie de schrijfwijzen beheerst, kan zich daarna oriënteren op het schaakbord en de schaakstukken om vanuit de schaakregels nader te bestuderen. Het is immer niet verkeerd om te weten wat de stukken wel en niet mogen op het bord; zo kom je niet voor verrassingen te staan. In het laatste artikel vindt u vervolgens een aantal basis openingen waarna u kunt beginnen een eigen spel te ontwikkelen. En vergeet niet dat een spel om plezier gaat, maar vooral om winst.

Besluit

Wie onderstaande artikelen heeft gelezen, is klaar om te beginnen met één van de oudste spellen van de wereld. Naar schatting is het schaakspel meer dan 1500 jaar oud; de eerste variant van het schaakspel dat gelijkend is aan het onze werd gevonden in Perzië. Echter moet toegegeven worden dat strategische spellen met een inslag van stukken met aparte regels al veel ouder is. Kijk bijvoorbeeld naar het Chinese spel Go. En nog steeds worden vandaag de dag nieuwe strategieën en openingen verzonnen op het eeuwenoude spel. U kunt zich dan ook werkelijk niet voorstellen hoeveel duizenden nieuwe boeken er per jaar over schaken worden uitgegeven!
Het noteren bij schaken

Het noteren bij schaken

Het noteren van een schaakpartij is vaak verplicht en nog handig ook nog. Maar hoe schrijf je nou een schaakwedstrijd op? In dit artikel worden beide methoden van noteren haarfijn voor u uitgelegd, zo…
De waarde van schaakstukken en beginposities

De waarde van schaakstukken en beginposities

Wie wil leren schaken, begint meestal met een verkenning van het bord en het spel. De waarde van de schaakstukken is dan een goed begin, om meerdere reden met kanttekeningen. Deze zullen in het artike…
Schaakregels, wat mogen de stukken?

Schaakregels, wat mogen de stukken?

Wie wil leren schaken, zal eerst moeten leren hoe de verschillende schaakstukken verzet mogen worden. Gelukkig is dat bij het schaakspel niet heel moeilijk. Alle regels zijn vaste regels en er zijn sl…
De beste schaakopening

De beste schaakopening

Bij het schaken is de opening van fundamenteel belang, dat zullen de meeste schakers beamen. In de opening worden de bouwstenen gelegd voor de rest van het spel. Er zijn veel schaakopeningen mogelijk,…
Gepubliceerd door Historia op 05-09-2012. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Palmer R, Modern History of the World (Oxford 2008)